Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na widelcu 2015. Sprawdź, co dobrego kupisz na jarmarku [ZDJĘCIA, CENY]

Marcin Walków
Europa na Widelcu - kulinarny festiwal po raz kolejny gości na wrocławskim Rynku. Zobaczcie, jakich ciekawych potraw i alkoholi możecie tam spróbować!

Na stoisku Francji możemy skusić się na ślimaka zapiekanego w cieście francuskim z masłem czosnkowym.
Trzeba za niego zapłacić 5 zł, żabie udka to koszt 15 zł. Małże po marynarsku albo foie gras kosztują 20 zł.

Kilka metrów dalej na stoisku Słowacji warto spróbować potrawy o nazwie loksze. Wygląda jak nasze domowe naleśniki, ale to tylko pozory. Nie ma w nich wody ani jajka. To zmielone ziemniaki z dodatkiem mąki, z których ugniata się ciasto i rozwałkowuje, a potem kroi na placki, przypominające naleśniki i smaży na gęsim smalcu.

- Polecam je z pasztetem z gęsi, który jest typowo słowacką potrawą. Mamy też wersję na słodko z makiem i dżemem albo orzechami i marmoladą - mówi Klaudia Haško z restauracji Gurmansky Grob niedaleko Bratysławy. Przysmaki te kosztują od 4 do 7 złotych za sztukę. Na stoisku można też spróbować słowackich win. Ten, komu posmakują, za butelkę zapłaci przeciętnie od 25 do 60 złotych.

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM EUROPA NA WIDELCU 2015 - KLIKNIJ

Wina można też kupić na stoiskach innych krajów, np. Węgier. Ceny są zbliżone. Można też posilić się bograczem, czyli tradycyjnym węgierskim gulaszem. 12 złotych kosztuje duża porcja (400 g), o połowę mniejsza - 6 zł.

U Greków nie mogło zabraknąć tradycyjnej sałatki greckiej (12 zł) i wina (10-12 zł za kubek). Jest też oliwa z oliwek (24-99 zł) i greckie sery (od 13 zł za 200 g do 56 zł za kilogram).

Ukraińskie smaki to przede wszystkim bliny. Za te z mięsem trzeba zapłacić 6 zł, z serem - 5 zł. Pierożki z jajkiem kosztują 4 zł za sztukę.

Włosi przyciągają truflami. Za tosta z nimi trzeba zapłacić 5 zł, słoiczek soli morskiej z ich dodatkiem - 30 zł, a słoik całych trufli - 40 zł.

Na jarmarku można też kupić bałkańskie marmolady ze śliwką (8 zł za słoiczek), kwaszony niedźwiedzi czosnek z Armenii (18 zł za 720 g).

Bogata oferta również na stoiskach polskich. Od domowych ciast i tortów, np. sernika chałwowego (10 zł/porcja, 80 zł/całe ciasto) przez polski cydr (2,50-16 zł za butelkę) i pieczywo. Chleb kresowy kosztuje 7 zł, kołacz razowy na liściu chrzanowym - 6 zł. Słoik smalcu to wydatek 7 zł, podobnie jak wątrobianki, o złotówkę droższa jest kiełbasa.

Są ryby z różnych stron Polski. - Mamy na przykład tuńczyka marynowanego w ziołach albo polędwicę z miętusa - mówi Paweł Szymczak z Mazurskich Ryb. Pierwsza z nich kosztuje 20 zł za 100 g, druga 6 zł.

Z Podlasia przyjechały na jarmark polskie sery długo dojrzewające. - Bez niepotrzebnych dodatków. Tylko mleko, sól, podpuszczka i leżakowanie - zachwala przedstawicielka gospodarstwa Gremza z okolic Białegostoku. Kilogram tradycyjnego sera to wydatek około 82 zł.

Stragany są otwarte w godz. 10-21. Festiwal potrwa do najbliższej niedzieli.

Jutro dzień dolnośląski. Nasz region będzie się promował przede wszystkim rybami ze Stawów Milickich, szparagami i truskawkami. W sobotę europejska biesiada, której motywem przewodnim będzie Chorwacja. Będzie można skosztować potraw z 40 krajów. Robert Makłowicz na scenie ugotuje risotto truskawkowe ze szparagami.

EUROPA NA WIDELCU PROGRAM

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto