Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na widelcu 2015. Sprawdź, co dobrego kupisz na jarmarku [ZDJĘCIA, CENY]

Marcin Walków
Europa na Widelcu - kulinarny festiwal po raz kolejny gości na wrocławskim Rynku. Zobaczcie, jakich ciekawych potraw i alkoholi możecie tam spróbować!

Na stoisku Francji możemy skusić się na ślimaka zapiekanego w cieście francuskim z masłem czosnkowym.
Trzeba za niego zapłacić 5 zł, żabie udka to koszt 15 zł. Małże po marynarsku albo foie gras kosztują 20 zł.

Kilka metrów dalej na stoisku Słowacji warto spróbować potrawy o nazwie loksze. Wygląda jak nasze domowe naleśniki, ale to tylko pozory. Nie ma w nich wody ani jajka. To zmielone ziemniaki z dodatkiem mąki, z których ugniata się ciasto i rozwałkowuje, a potem kroi na placki, przypominające naleśniki i smaży na gęsim smalcu.

- Polecam je z pasztetem z gęsi, który jest typowo słowacką potrawą. Mamy też wersję na słodko z makiem i dżemem albo orzechami i marmoladą - mówi Klaudia Haško z restauracji Gurmansky Grob niedaleko Bratysławy. Przysmaki te kosztują od 4 do 7 złotych za sztukę. Na stoisku można też spróbować słowackich win. Ten, komu posmakują, za butelkę zapłaci przeciętnie od 25 do 60 złotych.

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM EUROPA NA WIDELCU 2015 - KLIKNIJ

Wina można też kupić na stoiskach innych krajów, np. Węgier. Ceny są zbliżone. Można też posilić się bograczem, czyli tradycyjnym węgierskim gulaszem. 12 złotych kosztuje duża porcja (400 g), o połowę mniejsza - 6 zł.

U Greków nie mogło zabraknąć tradycyjnej sałatki greckiej (12 zł) i wina (10-12 zł za kubek). Jest też oliwa z oliwek (24-99 zł) i greckie sery (od 13 zł za 200 g do 56 zł za kilogram).

Ukraińskie smaki to przede wszystkim bliny. Za te z mięsem trzeba zapłacić 6 zł, z serem - 5 zł. Pierożki z jajkiem kosztują 4 zł za sztukę.

Włosi przyciągają truflami. Za tosta z nimi trzeba zapłacić 5 zł, słoiczek soli morskiej z ich dodatkiem - 30 zł, a słoik całych trufli - 40 zł.

Na jarmarku można też kupić bałkańskie marmolady ze śliwką (8 zł za słoiczek), kwaszony niedźwiedzi czosnek z Armenii (18 zł za 720 g).

Bogata oferta również na stoiskach polskich. Od domowych ciast i tortów, np. sernika chałwowego (10 zł/porcja, 80 zł/całe ciasto) przez polski cydr (2,50-16 zł za butelkę) i pieczywo. Chleb kresowy kosztuje 7 zł, kołacz razowy na liściu chrzanowym - 6 zł. Słoik smalcu to wydatek 7 zł, podobnie jak wątrobianki, o złotówkę droższa jest kiełbasa.

Są ryby z różnych stron Polski. - Mamy na przykład tuńczyka marynowanego w ziołach albo polędwicę z miętusa - mówi Paweł Szymczak z Mazurskich Ryb. Pierwsza z nich kosztuje 20 zł za 100 g, druga 6 zł.

Z Podlasia przyjechały na jarmark polskie sery długo dojrzewające. - Bez niepotrzebnych dodatków. Tylko mleko, sól, podpuszczka i leżakowanie - zachwala przedstawicielka gospodarstwa Gremza z okolic Białegostoku. Kilogram tradycyjnego sera to wydatek około 82 zł.

Stragany są otwarte w godz. 10-21. Festiwal potrwa do najbliższej niedzieli.

Jutro dzień dolnośląski. Nasz region będzie się promował przede wszystkim rybami ze Stawów Milickich, szparagami i truskawkami. W sobotę europejska biesiada, której motywem przewodnim będzie Chorwacja. Będzie można skosztować potraw z 40 krajów. Robert Makłowicz na scenie ugotuje risotto truskawkowe ze szparagami.

EUROPA NA WIDELCU PROGRAM

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto