Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na Widelcu 2014. Sprawdź ceny i menu Biesiady Europejskiej

Redakcja
Podczas tegorocznej Europy na Widelcu, która potrwa od 4 do 8 ...
Podczas tegorocznej Europy na Widelcu, która potrwa od 4 do 8 ... Kinga Czernichowska
Zupa piwna czy pudding z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej - to tylko niektóre z dań, których będzie można skosztować podczas Biesiady Europejskiej, 7 czerwca, w Rynku.

Tradycją Europy na Widelcu jest możliwość degustacji potraw z innych krajów Starego Kontynentu. W tym roku podczas zwiedzania kilkunastu stoisk biesiadnych w Rynku, będzie można z widelcem w ręku zwiedzić Brandenburgię z pieczenią wieprzową z kiszoną kapustą i ziemniakami, Peloponez z zupą z soczewicy z czarnymi oliwkami czy Prowansję z daniem ratatouille, które znamy z kinowego przeboju "Ratatuj".

Czytaj: Europa na widelcu 2014 we Wrocławiu [program]. Będą truskawki i szparagi. Zobacz zwiastun

Wszyscy zainteresowani gastronomiczną podróżą po Europie zobowiązani są zakupić w kasach w Rynku cegiełkę w cenie 5 zł. Cały dochód zostanie przeznaczony na rozwój zdolnej młodzieży z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Kamiennej 86 we Wrocławiu.

Europa na Widelcu 2014 - menu

Dania regionów podczas Biesiady Europejskiej 7 czerwca

Andaluzja (Hiszpania)

OSSKiC (lokal, w którym powstaje potrawa)

- Gazpacho andaluz − zupa z surowych warzyw podawana na zimno
- Albóndigas en salsa de tomate – lekko pikantne klopsiki mięsne w sosie pomidorowym

Alentejo (Portugalia)

- OSSKiC

- Pezinhos de porco de Coentrada − potrawka z wieprzowych nóżek w sosie z zieloną kolendrą
- Carne de porco à Alentejana − wieprzowina smażona z małżami

Brandenburgia (Niemcy)

OSSKiC

- Spreewälder Mohnpielen − makowy deser à la pudding podawany z sosem owocowym
- Kasseler Rippchen − pieczeń wieprzowa z kiszoną kapustą i ziemniakami

Dolny Śląsk (Polska)

HP Park Plaza

- Bukiet warzyw ze szparagami w sosie serowo-estragonowym z prażonym słonecznikiem
- Pieczona szynka na musie owocowym z ziemniakami i warzywami

Morawy (Czechy)
Restauracja Bernard

- Pivní polévka − zupa piwna
- Nakládaný hermelín s tatarsou omáčkou − marynowany ser z sosem tatarskim podawany z żytnim chlebem

Peloponez (Grecja)

Restauracja Akropolis

- Φακες (fakes) – zupa z soczewicy z czarnymi oliwkami podawana z chlebkiem pita
- πιλάφι με γαρίδες (pilafi me garides) – potrawa z ryżu z krewetkami

Prowansja (Francja)

Good Food

- Ratatouille − potrawka z warzyw
- Charlotte − szarlotka z nutą tymianku i pomarańczy

Region Przydnieprowski (Ukraina)

Restauracja Kozacka Chatka

- Холодни́к (chłodnik) − zupa na bazie maślanki z ogórkami i zieleniną podawana na zimno z jajkiem
- Пиріжки із зеленим луком і яйцями (pierożki z zieloną cebulką i jajkami) − smażone pierożki z ciasta drożdżowego podawane ze śmietaną
- Млинці з м’ясом (naleśniki z mięsem) − naleśniki z mąki pszenno-gryczanej podawane ze śmietaną
- Сирники (syrnyky) − kotleciki z białego sera zalane słodkim śmietankowym sosem

Skania (Szwecja)

Quchnia Polska

- Rödbetssallad − sałatka śledziowa z burakami
- Köttbullar − kulki mięsne z żurawiną

Spisz (Słowacja)

Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego oraz Konrad Schönfeld i Tomislav Kožić

- Bryndzowé pirohy − pierogi z bryndzą kraszone skwarkami
- Spišská fazulova polievka − zupa fasolowa z wędzoną golonką i kwaśną śmietaną

Sycylia (Włochy)

Art Hotel

- Arancini di riso − kulki ryżowe nadziewane mozarellą
- Caponata siciliana − potrawka z bakłażanów

Szkocja (Wielka Brytania)

OSSKiC

- Toad in the Hole − kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowego
- Bread and Butter Pudding − pudding z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej

Transylwania (Rumunia)

OSSKiC

- Clatite brasovene cu carne – naleśniki z wieprzowiną
- Balmoş – danie na bazie polenty i sera zapiekane w piecu

Tyrol (Austria)

OSSKiC

- Brühe mit Leberknödel − rosół z knedlem wątrobianym
- Rote-Rüben-Knödel − kluski z czerwonych buraków podawane z sosem

Żmudź (Litwa)

Unilever Food Solutions

- Šaltibarščiai (chłodnik) − zupa na bazie jogurtu z botwinką podawana z czarnym chlebem z białym serem
- Bulvytė („ziemniaczek”) – deser z miodem, makiem i bakaliami

Żupania Krapińsko-Zagorska (Chorwacja)

Restauracja Kurna Chata

- Pečenica Stubica – pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i śliwowicą
- Zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera

Piotr Bera

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto