Tradycją Europy na Widelcu jest możliwość degustacji potraw z innych krajów Starego Kontynentu. W tym roku podczas zwiedzania kilkunastu stoisk biesiadnych w Rynku, będzie można z widelcem w ręku zwiedzić Brandenburgię z pieczenią wieprzową z kiszoną kapustą i ziemniakami, Peloponez z zupą z soczewicy z czarnymi oliwkami czy Prowansję z daniem ratatouille, które znamy z kinowego przeboju "Ratatuj".
Czytaj: Europa na widelcu 2014 we Wrocławiu [program]. Będą truskawki i szparagi. Zobacz zwiastun
Wszyscy zainteresowani gastronomiczną podróżą po Europie zobowiązani są zakupić w kasach w Rynku cegiełkę w cenie 5 zł. Cały dochód zostanie przeznaczony na rozwój zdolnej młodzieży z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Kamiennej 86 we Wrocławiu.
Europa na Widelcu 2014 - menu
Dania regionów podczas Biesiady Europejskiej 7 czerwca
Andaluzja (Hiszpania)
OSSKiC (lokal, w którym powstaje potrawa)
- Gazpacho andaluz − zupa z surowych warzyw podawana na zimno
- Albóndigas en salsa de tomate – lekko pikantne klopsiki mięsne w sosie pomidorowym
Alentejo (Portugalia)
- OSSKiC
- Pezinhos de porco de Coentrada − potrawka z wieprzowych nóżek w sosie z zieloną kolendrą
- Carne de porco à Alentejana − wieprzowina smażona z małżami
Brandenburgia (Niemcy)
OSSKiC
- Spreewälder Mohnpielen − makowy deser à la pudding podawany z sosem owocowym
- Kasseler Rippchen − pieczeń wieprzowa z kiszoną kapustą i ziemniakami
Dolny Śląsk (Polska)
HP Park Plaza
- Bukiet warzyw ze szparagami w sosie serowo-estragonowym z prażonym słonecznikiem
- Pieczona szynka na musie owocowym z ziemniakami i warzywami
Morawy (Czechy)
Restauracja Bernard
- Pivní polévka − zupa piwna
- Nakládaný hermelín s tatarsou omáčkou − marynowany ser z sosem tatarskim podawany z żytnim chlebem
Peloponez (Grecja)
Restauracja Akropolis
- Φακες (fakes) – zupa z soczewicy z czarnymi oliwkami podawana z chlebkiem pita
- πιλάφι με γαρίδες (pilafi me garides) – potrawa z ryżu z krewetkami
Prowansja (Francja)
Good Food
- Ratatouille − potrawka z warzyw
- Charlotte − szarlotka z nutą tymianku i pomarańczy
Region Przydnieprowski (Ukraina)
Restauracja Kozacka Chatka
- Холодни́к (chłodnik) − zupa na bazie maślanki z ogórkami i zieleniną podawana na zimno z jajkiem
- Пиріжки із зеленим луком і яйцями (pierożki z zieloną cebulką i jajkami) − smażone pierożki z ciasta drożdżowego podawane ze śmietaną
- Млинці з м’ясом (naleśniki z mięsem) − naleśniki z mąki pszenno-gryczanej podawane ze śmietaną
- Сирники (syrnyky) − kotleciki z białego sera zalane słodkim śmietankowym sosem
Skania (Szwecja)
Quchnia Polska
- Rödbetssallad − sałatka śledziowa z burakami
- Köttbullar − kulki mięsne z żurawiną
Spisz (Słowacja)
Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego oraz Konrad Schönfeld i Tomislav Kožić
- Bryndzowé pirohy − pierogi z bryndzą kraszone skwarkami
- Spišská fazulova polievka − zupa fasolowa z wędzoną golonką i kwaśną śmietaną
Sycylia (Włochy)
Art Hotel
- Arancini di riso − kulki ryżowe nadziewane mozarellą
- Caponata siciliana − potrawka z bakłażanów
Szkocja (Wielka Brytania)
OSSKiC
- Toad in the Hole − kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowego
- Bread and Butter Pudding − pudding z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej
Transylwania (Rumunia)
OSSKiC
- Clatite brasovene cu carne – naleśniki z wieprzowiną
- Balmoş – danie na bazie polenty i sera zapiekane w piecu
Tyrol (Austria)
OSSKiC
- Brühe mit Leberknödel − rosół z knedlem wątrobianym
- Rote-Rüben-Knödel − kluski z czerwonych buraków podawane z sosem
Żmudź (Litwa)
Unilever Food Solutions
- Šaltibarščiai (chłodnik) − zupa na bazie jogurtu z botwinką podawana z czarnym chlebem z białym serem
- Bulvytė („ziemniaczek”) – deser z miodem, makiem i bakaliami
Żupania Krapińsko-Zagorska (Chorwacja)
Restauracja Kurna Chata
- Pečenica Stubica – pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i śliwowicą
- Zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?