Robert Makłowicz z wrocławskimi kucharzami Robert Makłowicz z wrocławskimi kucharzami

Na biesiadnym stole na Rynku podczas piątej edycji Europy na ... (© Michał Potocki)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Na stołach rozstawionych we wrocławskim Rynku będą królować szparagi. 8 czerwca czeka nas wielka biesiada. Sprawdź program.

zobacz też: Wrocław na weekend [koncerty, imprezy]


Impreza rozpocznie się 6 czerwca wielkim jarmarkiem i potrwa cztery dni. Na jarmarku będziemy mogli kupić europejskie produkty regionalne.

Wielka biesiada z Makłowiczem i Bikontem

Najważniejszym punktem programu jest jednak wielka biesiada, która odbędzie się 8 czerwca na wrocławskim Rynku (start: godz. 13.). Spróbujemy dań kuchni austriackiej, bułgarskiej, chorwackiej, czeskiej, fińskiej, francuskiej, greckiej, hiszpańskiej, niderlandzkiej, irlandzkiej, niemieckiej, portugalskiej, rumuńskiej, rosyjskiej, słowackiej, ukraińskiej, węgierskiej, brytyjskiej i włoskiej. Serwować je będą m.in. Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

ZOBACZ SZCZEGÓŁOWY PROGRAM EUROPY NA WIDELCU 2013


Cena kuponu na jedną porcję to 5 złotych. Kupony obowiązują tylko podczas wielkiej biesiady 8 czerwca.

Menu wielkiej biesiady: soczewica dla mężczyzny

I tak na wielkim stole pojawi się m.in. cocido madrileno, czyli jednogarnkowe danie z ciecierzycy, mięsa i warzyw z dodatkiem kiełbasy chorizo (Hiszpania). Będzie też pork stew, czyli gulasz wieprzowy podawany z zasmażaną kapustą (Irlandia). To tylko dwa przykłady spośród prawie sześćdziesięciu potraw, jakie znajdą się na stole.





Co jeszcze? - Gyros oraz saganaki, czyli feta na ostro, z pomidorami i czerwoną cebulką, świeżo cięty gyros z tzatzikami. Będą też jeszcze dwa dania z kuchni bułgarskiej - mówi Karol z restauracji Akropolis. - Koniecznie trzeba spróbować fety na ostro.

Amatorzy kuchni hiszpańskiej powinni być zadowoleni. - Warto skosztować zupy czosnkowej i jednogarnkowego dania z soczewicy, przygotowanego po madrycku, a na słodkie zakończenie mamy deser ryżowy z owocami leśnymi - wymienia Marcin Kurzawa z restauracji Bistro. - Treściwą rzeczą, jakiej powinien spróbować każdy mężczyzna, to danie z soczewicy po madrycku. Deser jest dla każdego.

Szarlotka z kopru i smaki Wrocławia

A na deser? My mieliśmy okazję skosztować jednego z dań węgierskich - turos-kapros lepeny, czyli tzw. szarlotki koprowej. Okazuje się, że w węgierskiej szarlotce jabłka nie mają żadnego znaczenia. Tutaj dwa najważniejsze składniki to twaróg i... koper. Jeżeli ten opis Was nie przekonuje, to mimo wszystko zachęcać Was będziemy do przełamania się - ta szarlotka naprawdę robi wrażenie. Podobnie zresztą jak brytyjska lemon curd tart (tarta cytrynowa) - idealna dla każdego łasucha.

Po deserze czas na prawdziwie wykwintny podwieczorek. Będziemy mieli bowiem okazję spróbować 100-kilogramowego tortu.

W tym roku uczestnicy będą też mieli okazję poznać smaki dawnego i współczesnego Wrocławia. I tak kuchnia współczesnego Wrocławia to takie dania, jak: zupa z milickiego karpia i warzyw, pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich oraz muffinki drożdżowe z regionalnym kozim serem ricotta, żurawiną i słonecznikiem. Natomiast tradycyjne potrawy ze stolicy Dolnego Śląska to m.in. zupa orkiszowa z drobiowymi klopsikami i śląskie niebo w gębie, a także crème brûlée ze szparagami.

Szparagowe szaleństwo w Rynku

Nie każdy wie, że Dolny Śląsk jest prawdziwym potentatem w produkcji szparagów, a także największym polskim eksporterem tych warzyw. Szparagowe szaleństwo szykuje się dzień przed wielką biesiadą na Rynku, czyli 7 czerwca (start: godz. 16. w Rynku).

- Dotychczas mówiło się, że to Wielkopolska dominuje w uprawie szparagów, a to nieprawda - mówi Robert Makłowicz. - To zapomniane przez wszystkich warzywo, a warto zwrócić uwagę, że pojawia się tylko sezonowo. Szparagi to symbol odradzania się życia po zimie. W smaku są genialne, ja staram się jeść je codziennie, czasem nawet jeżdżę po nie specjalnie do Niemiec. Szparagi się w Polsce nie najlepiej sprzedają, bo ludzie nie wiedzą, jak je obierać, gotować i w końcu przyrządzać. My w czasie "Europy na widelcu" postaramy się zachęcić wrocławian do częstszego jedzenia szparagów, zdradzimy też kilka kulinarnych sekretów z nimi związanych.

Okazuje się na przykład, że najlepsze szparagi są grube, a zielone można jeść surowe, bez obierania.

Ale Europa na widelcu to nie tylko dobra kuchnia. Impreza powinna spodobać się miłośnikom muzyki folkowej, którzy będą mieli okazję posłuchać na żywo m.in. zespołu Hrdza.


Zobacz inne materiały na MMWroclaw.pl





Woodstock 2013
Nocny Wrocław Półmaraton
Maraton Wrocław 2013
Slot Art Festival

Wiadomości Wrocław, Wydarzenia Wrocław

Komentarze (4)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

es (gość)

do K. 1 kupon =1 potrawa
a co do porcji to wcale tak duze nie są ...posmakowałam 6 porcji i nie czułam głodu :)

gość (gość)

do KKK. tak jak napisała Marta jeden bilet to jedna potrawa, porcje są na prawdę duże, ja w zeszłym roku ostatnie kupony wydawałam trochę na siłę:)
Najlepiej wcześniej sprawdzić w menu co będzie z danej kuchni i wybrać kilka specjałów aby wiedzieć gdzie warto stać w kolejce, bo ludzi jest bardzo dużo. W zeszłym roku menu było wywieszone chyba z 2 tygodnie wcześniej, w tym jakoś nie widzę.

Marta (gość)

do KKK. Witam,

najpierw musisz kupić kupony w budce obok straganów. Kupisz sobie np. 10 sztuk i to wymieniasz na potrawy. Nie pamiętam już czy jedna potrawa = jeden kupon. Chyba tak. Są konkrety i desery. Porcje są dość duże, zjesz np. 4 i będziesz full.

Pozdrawiam, Marta

KKK (gość)

?. "Cena kuponu na jedną porcję to 5 złotych. Kupony obowiązują tylko podczas wielkiej biesiady 8 czerwca" - jak rozumieć cenę kuponu za 5zł? To cena za każdą potrawę? Na jakiej zasadzie odbywa się konsumpcja przygotownaych potraw? Czy może ktoś sprecyzować?