Eksperci o GMO: Konsumenci za mało wiedzą

Tomasz ZawadzkiZaktualizowano 
Ryszard Gruszczyński, prezes Stowarzyszenia Ekonatura

Warto zastanowić się, czy potrzebujemy GMO w rolnictwie. Na świecie jest nadprodukcja żywności, a problemem jest brak środków na jej zakup i duża jej część jest marnowana przez bogatych konsumentów. Doszło do tego, że wytwarzanie, między innymi mleka i cukru, jest w Unii Europejskiej limitowane. Produkcja żywności modyfikowanej genetycznie leży w interesie światowej korporacji Monsanto, która chce uzależnić od siebie rolnictwo w poszczególnych krajach.

Podkreślam, że rolnictwo, szczególnie przy stosowaniu dobrych praktyk związanych ze stosowaniem nawożenia i ochroną roślin, może rozwijać się bez szkody dla środowiska. Najlepszym przykładem są gospodarstwa ekologiczne. Ich właściciele stanowią najlepiej wyedukowaną grupę w zakresie wiedzy służącej zdrowiu człowieka.

Tymczasem na świecie wciąż zwiększa się produkcja GMO, zwłaszcza w rolnictwie. Także do Polski trafiają nielegalne nasiona kukurydzy, które następnie są wysiewane.

Pasze produkowane na bazie soi modyfikowanej do magazynów hurtowych trafiają już oficjalnie. Domniemywam, że w produktach wysokoprzetworzonych również mogą znajdować się półprodukty zmodyfikowanych roślin. Pomimo wyraźnych przepisów zobowiązujących producenta do zamieszczenia na etykiecie tej informacji, nikt nie jest do końca w stanie nadzorować i kontrolować tę sytuację. Wobec tego konsument często jest nieświadomy tego, co spożywa, przede wszystkim z uwagi na brak dostatecznej edukacji ekologicznej.

Jeszcze trudniej zaakceptować fakt, że modyfikacje genetyczne mogą zniszczyć nasz ekosystem. Przykładem są ginące pszczoły i różnorodne owady, będące jego ważnym łańcuchem.
W Polsce walce z wprowadzeniem GMO do ustawy o nasiennictwie poświęcono ostatnio wiele kampanii.

Z naukowego punktu widzenia, badania prowadzone na całym świecie są podzielone i niejednoznaczne, a nawet kontrowersyjne. Zbyt mało uwagi poświęca się, szczególnie w mediach, uświadamianiu konsumentów o zagrożeniach wynikających z modyfikacji żywności. Trudno powiedzieć, czy każdy spotkał się już z GMO, ale można domniemywać, że tak, nieświadomie. Wystarczy więcej edukacji na ten temat, by społeczeństwo było wrażliwsze na istotę tego problemu i zagrożeń z tym związanych.

Informacji jest już bardzo dużo: w internecie, literaturze i różnych czasopismach. Wystarczy tylko je wskazać, a każdy konsument wyrobi sobie własne zdanie na ten temat.

Trudno dostrzec pozytywy organizmów transgenicznych, jeśli chodzi o produkcję żywności. Natomiast w kwestii produkcji farmaceutycznej czy badań naukowych związanych z chorobami cywilizacyjnymi - GMO jest jak najbardziej dopuszczalne.

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3