Eksperci o GMO: Każdy powinien mieć wybór

Tomasz ZawadzkiZaktualizowano 
Prof. Henryk Bujak, kierownik Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Prof. Henryk Bujak, kierownik Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Jarosław Jakubczak
Prof. Henryk Bujak, kierownik Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Organizmy genetycznie modyfikowane są wykorzystywane w różnych dziedzinach. Wciąż istnieje jednak ogromny opór społeczeństwa, które nie zawsze jest informowane w sposób jasny i prawdziwy. Tymczasem GMO są bardzo szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, przetwórczym, kosmetycznym, czy medycynie.

Na rynku są substancje produkowane na bazie genu ludzkiego i stanowiące czynnik ratujący życie, jak na przykład drożdże produkujące insulinę. Wrocławski len, którego odkrycie jest zasługą profesora Jana Szopy, może być stosowany do produkcji bandaży, dzięki którym trudno gojące się rany szybciej się zasklepiają.

Kolejnym przykładem z polskiego podwórka jest uzyskanie sałaty ze zdolnością do produkowania szczepionki przeciwko zapaleniu wątroby typu B. Choć oczywiście ekspresja tych genów jest na razie na niskim poziomie i spożycie musiałoby być dość duże, aby przynieść znaczące efekty.

Praktyczne znaczenie w produkcji rolniczej mają modyfikacje genetyczne zwiększające tolerancję roślin na herbicydy, odporność na patogeny, owady, wirusy, bakterie, tolerancję na stresy wywołane czynnikami środowiska (susza, mróz, zakwaszenie, zasolenie gleb), poprawiające wydajność fotosyntezy oraz umożliwiające wykorzystanie roślin do produkcji białek i innych substancji stosowanych w medycynie i przemyśle.

Najwięcej obaw dotyczy wpływu GMO na zdrowie. Według wyników badań EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), w ciągu kilku pokoleń nie stwierdzono ich żadnego negatywnego oddziaływania. Wydano ponad pół miliarda dolarów na liczne badania, między innymi dotyczące spadku płodności czy oceny jakości mięsa uzyskanego ze zwierząt karmionych paszami GMO. Żadne z nich nie wykazały zmian w stosunku do konwencjonalnych organizmów.

Ekolodzy często podnoszą też, że organizmy genetycznie zmodyfikowane zagrażają środowisku, zmniejszając bioróżnorodność. Ale klasyczna produkcja rolnicza także wprowadza jeden gatunek na określonym terenie, a każdy inny będzie konkurencją, która jest zwalczana.

Często wspomina się, że niekontrolowane uwalnianie GMO do środowiska sprawi, że te skrzyżują się i zdominują pola. Tyle że są one niekonkurencyjne i przystosowane tylko do określonych warunków. Dzikie rośliny zagłuszą je i nie pozwolą na rozwój.
Podkreślam, że genetyczne modyfikowanie organizmów to tylko jeden z kierunków hodowli i doskonalenia roślin. Możemy to robić w sposób tradycyjny albo poprzez biotechnologię.

Oczywiście, nie każdy będzie chciał jeść produkty GMO. Ale naturalna hodowla jest kosztowniejsza i jeśli kogoś stać, by kupować tylko taką żywność, to bardzo dobrze. Każdy powinien mieć wybór.

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

2013.05.03 10:41:41

Dlaczego nawet naukowcy kłamią? W Polsce nie robi się żadnych badań bo na nic nie ma pieniędzy a jeśli już będą robić to na zlecenie firm promujacych nasiona GMO. Panie Profesorze proszę przeczytać książke pt. Nasiona kłamstwa może wyciągnie i pan jakieś konstruktywne wnioski.Może ktos się zajmie tym,by wszystko jedzenie GMO było oznakowane.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3