Desery na lato - czyli tak smakują wakacje. Najprościej dla ochłody sięgnąć po lody. Włoskie, kręcone, sorbety. Kwaśne jak cytryna, pistacjowe, albo słodkie jak maliny. Ale desery na lato to też bomba witaminowa w postaci owoców. Wystarczy pokroić i schłodzić.
Ci, którzy mają więcej czasu, sami przyrządzają pyszności, które podane na zimno nie tylko chłodzą, ale dopieszczają podniebienie.
Oto przepis pani Magdy na Tiramisu.
1 opakowanie biszkoptów podłużnych
serek mascarpone
2 jajka
75g cukru
likier amaretto około 5 łyżek
½ filiżanki mocnej kawy posłodzonej i ostudzonej
5g żelatyny
kakao
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka oddzielić od białek i ubić je z cukrem. Dalej miksując dodać mascarpone, a następnie amaretto. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki mascarpone i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
Kawę przelać do płaskiego pojemnika. Biszkopty zanurzać w kawie i układać w naczyniu najlepiej prostokątnym. zapełniamy dno. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Kolejno ułożyć zanurzone w kawie pozostałe biszkopty i resztę kremu.
Tiramisu gotowe! Wstawić je do lodówki na 3 godz. Posypać kakao, ale dopiero przed podaniem.
Desery na lato - Macie przepis, którym chcecie się podzielić? Wyślijcie do nas - [email protected]
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?