Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Coś na grilla - polędwica wieprzowa z pieczonymi jabłkami

Bartosz Rutkowski
Dziś chcemy udowodnić, że grillowanie to nie tylko kiełbaski i kaszanka. Nie każdy miał w końcu okazję spróbować po-lędwicy z pieczonymi jabłkami, selerem i trawą żubrową. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego!

Najważniejszy jest oczywiście wybór samego mięsa. Polędwica wieprzowa jest tańsza od wo-łowej i znacznie łatwiejsza w obróbce. Jest również bardziej miękka i soczysta. Pamiętajmy, by zwracać uwagę na kolor - mięso powinno mieć ciemnoróżową barwę. Ważny jest teżzapach - ma być łagodny i "mięsny".

Jeżeli kupujemy polędwicę w foliowych opakowaniach, nie zapomnijmy sprawdzić daty ważności. Pamiętajmy o odpowiednim przechowywaniu. Jeżeli trzymamy wieprzowinę w lodówce, to nie róbmy tego dłużej niż trzy dni. W zamrażalniku mięso nie powinno leżeć dłużej niż miesiąc.

Tym, co może sprawić nam najwięcej trudności, jest kupno trawy żubrowej. Najłatwiej znaleźć ją w internecie lub w sklepach ze sprzętem do domowego wyrobu alkoholi. Nie jest to składnik konieczny, jednak z pewnością doda naszej polęd-wicy niepowtarzalnego aromatu. Pęk trawy żubrowej (35 sztuk) kupimy w internecie za ok. 6 złotych, nie licząc kosztów wysyłki. Niektóre markety oferują trawę żubrową w doniczkach.

Składniki:
* polędwica wieprzowa pokrojona w talarki o grubości 3 cm
* 2 jabłka
* 4 szt. trawy żubrowej
* 100 g seleru naciowego
* 50 ml soku jabłkowego
* 50 ml naparu z trawy żubrowej
* 1 szt. skórki z cytryny
* sok wyciśnięty z cytryny
* 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
* 10 g miodu wrzosowego
* 4 łyżki oleju z pestek winogron
* 4 liście chrzanu
* liście szałwii (kilka sztuk)
* 100 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
* sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:
1. Włóż mięso do niemetalowej miski.
2. Wymieszaj sok jabłkowy, napar z trawy żubrowej, sok i skórkę z cytryny, musztardę, miód wrzosowy, posiekane liście szałwii, olej, sól, pieprz.
3. Wieprzowinę wymieszaj z marynatą i odstaw w chłodne miejsce na min. 2 godziny.
4. Pokrój jabłka i usuń z nich gniazda nasion. Łodygi selera przekrój wzdłuż na 2 części.
5. Mięso nabij na selerowe szpadki z trawą żubrową, na przemian z cząstkami jabłek i całymi liśćmi szałwii.
6. Polędwicę posyp orzechami i zawiń w młode liście chrzanu.
7. Piecz polędwicę na naoliwionym ruszcie przez 15-17 minut, ciągle ją obracając.
8. Można podawać z soczewicą duszoną z liśćmi pokrzywy oraz z sałatką z rukoli, kiełków słonecznika i świeżych truskawek.

Czas przygotowania do 30 minut plus dwie godziny marynowania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto