Cielęcina pieczona z serem - prosty przepis na świąteczny obiad [składniki, sposób przygotowania]

Ewa WilczyńskaZaktualizowano 
Cielęcina pieczona z żółtym serem to pomysł na szybki i pyszny obiad. Idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Cielęcina pieczona z żółtym serem - podpowiadamy jak ją zrobić, by zachwycić gości i nie spędzić wielu godzin w kuchni.
Cielęcina pieczona z żółtym serem to pomysł na szybki i pyszny obiad. Idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Cielęcina pieczona z żółtym serem - podpowiadamy jak ją zrobić, by zachwycić gości i nie spędzić wielu godzin w kuchni.
Cielęcina pieczona to pomysł na pyszny obiad, który idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Cielęcina pieczona to potrawa, którą można przygotować w kilkanaście minut, ważne jednak by mięso zamarynować 12 godzin przed przyrządzeniem. Cielęcina będzie smakowała jeszcze lepiej, kiedy upieczemy ją z żółtym serem. Jakie składniki są potrzebne? Jaki jest sposób przygotowania? Podpowiadamy najlepszy przepis na cielęcinę pieczoną z żółtym serem.

CIELĘCINA PIECZONA Z ŻÓŁTYM SEREM - PRZEPIS

Cielęcina pieczona z żółtym serem - składniki:
- 1,2 kg cielęciny bez kości
- 12 plasterków sera żółtego Edamskiego lub innego ulubionego
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 l wody
- szczypta ziela angielskiego, rozmarynu oraz oregano
- sól i pieprz do smaku

Cielęcina pieczona z żółtym serem - sposób przygotowania:
Cielęcinę należy opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon, a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano i odstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin. Następnie trzeba obsmażyć cielęcinę na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, w celu wyklarowania, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie nakroić cielęcinę, aby powstało 5-6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego.

Cielęcina pieczona z żółtym serem - sposób pieczenia:
Cielęcinę faszerowaną serem należy ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcina powinna się piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 270°C. Upieczone mięso najlepiej podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia, aby pozostało miękkie i soczyste. Pieczona cielęcina wygląda dobrze podana na półmisku z dodatkami, np. pieczonymi ziemnikami i gotowanymi warzywami.

Cielęcina pieczona z żółtym serem - dobra rada:
Zalewę po pieczeniu cielęciny można wykorzystać przygotowując sos do potrawy. W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12% i zagotować często mieszając.

SMACZNEGO!

Przepis "cielęcina pieczona z żółtym serem" pochodzi od Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3