Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chłodnik sposobem na letnie orzeźwienie - przepisy (KONKURS)

red.
Na to danie wielu z nas czeka z utęsknieniem. Lekki, orzeźwiający, aromatyczny – chłodnik – jedyne w swoim rodzaju połączenie smaków. Delikatny i świeży będzie idealną propozycją na posiłek w ciepłe dni.

Długo wyczekiwany przez wszystkich chłodnik znowu zagości na naszych stołach. Pyszny i zarazem zdrowy, lekki i jednocześnie sycący, ze względu na zawartość błonnika, delikatnie schłodzony, z chrupiącymi kawałkami warzyw, raczy podniebienie ciekawym połączeniem smaków. Doprawiony śmietaną lub jogurtem rozpływa się w ustach.
Dzięki naszej fantazji, połączeniu składników, ich proporcji możemy stworzyć swoją własną propozycję tego dania.

Chłodnik tradycyjny
czas: przygotowania - ok 40-50 minut
chłodzenie- 3-4 godziny (najlepiej całą noc)
porcje: 4-6 osób
danie wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki:
1 opakowanie Barszczu czerwonego z serii Dania Babci Zosi
1 pęczek młodej botwinki
2 opakowania mleka zsiadłego (ok. 800g)
1 opakowanie śmietany 12-18 % (ok. 400g)
1 pęczek rzodkiewek
1 średni ogórek
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
4-6 jajek ugotowanych na twardo (po jednym na porcję)
sól
pieprz

Przygotowanie:
Barszcz czerwony z serii Dania Babci Zosi przygotowujemy zgodnie z przepisem. Gdy zupa się zagotuje, zdejmujemy ją z gazu i zostawiamy pod przykryciem na 10-20 minut. Warto pamiętać, że im dłużej to potrwa, tym lepiej, ponieważ smak będzie bardziej intensywny. Barszcz przecedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy botwinkę. Najpierw dokładnie myjemy warzywa. Liście z łodygami siekamy i wrzucamy do rondelka. Młode buraczki z botwinki obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do garnka. Do botwinki dodajemy ok. 1/2 szklanki wody, szczyptę soli i dusimy na małym ogniu przez kilka-kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną. Potem ostawiamy wszystko do wystygnięcia. Chłodny i przecedzony barszcz przelewamy do dużego naczynia, najlepiej z kamionki. Dodajemy wystudzoną botwinkę, a następnie zsiadłe mleko, śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy.

Pozostałe warzywa i zioła dokładnie myjemy. Ogórki i rzodkiewki kroimy w półplasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do chłodnika. Koperek i szczypiorek drobno siekamy i również dodajemy do zupy. Całość mieszamy, solimy i dla wyraźniejszego smaku dodajemy odrobinkę pieprzu. Pamiętajmy, aby dodawać przyprawy w niewielkich ilościach, ponieważ po kilku godzinach w lodówce smaki będą mocniejsze. Zawsze możemy dodać przyprawy jeszcze przed samym podaniem potrawy.

Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły, a całość mocno schłodziła. Chłodnik najlepiej smakuje, gdy podamy go z jajkami ugotowanymi na twardo.

Lekki chłodnik
czas: przygotowanie - ok 30-40 minut
chłodzenie- 3-4 godziny (a najlepiej cała noc)
porcje: 4-6 osób
danie wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki:
1 opakowanie Botwinki z serii Dania Babci Zosi
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego ( ok. 400g)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki posikanej mięty pieprzowej
sól
pieprz
Jajka przepiórcze ugotowane na twardo – 12-18 sztuk (po 2-3 jajka na porcję)

Przygotowanie:
Botwinkę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zupa się zagotuje, zdejmujemy ją z kuchni i zostawiamy przykrytą na 10-20 minut. Pamiętajmy, że im dłużej zupa postoi pod przykryciem, tym jej smak będzie bardziej intensywny.

Gdy botwinka całkowicie wystygnie, dodajemy jogurt naturalny, posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Bądźmy ostrożni z przyprawami i nie dodawajmy ich w zbyt dużych ilościach na początku gotowania, gdyż po kilku godzinach w lodówce smaki będą mocniejsze. Chłodnik zawsze można doprawić jeszcze przed podaniem. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc tak, by smaki się przegryzły, a zupa mocno schłodziła.

Lekki chłodnik z botwinki najlepiej smakuje z jajkami przepiórczymi i listkami świeżej mięty.

KONKURS
Do wygrania 5 zestawów zup z serii Dania Babci Zosi, zawierających barszcz czerwony, botwinkę i barszcz ukraiński. Wyślij SMS na nr 72355 (koszt 2,46 zł z VAT), odpowiadając na pytanie, dlaczego właśnie Ty powinieneś otrzymać nagrodę. W treści SMS-a wpisz: konkurs.danie.Twojaodpowiedź.imię i nazwisko. Na SMS-y czekamy do 2.08.2015 r., do godz. 23.59. Nagrodzimy najciekawsze odpowiedzi. Zachęcamy do wzięcia udziału.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto