Cannelloni ze szpinakiem - składniki:
▪ 500 g szpinaku (może być mrożony)
▪ paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
▪ 200 g sera żółtego Podlaskiego, Gouda Mońki bądź ulubionego gatunku
▪ 1 jajko
▪ 2 ząbki czosnku
▪ 150 ml śmietany 18%
▪ 2 łyżki oliwy
▪ sól i pieprz
Cannelloni ze szpinakiem - sposób przygotowania
Świeży szpinak należy umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek i doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać ze lekko wystygniętym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać.
Cannelloni trzeba zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty – makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Cannelloni tradycyjnie przygotowuje się z farszem z mięsa mielonego, ale można zrobić także wersje z brokułami albo innymi ulubionymi warzywami.
Smacznego!
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?