Potrawa zdobyła I nagrodę podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów“ w 2009r.
Składniki:
0,5 l naturalnego kwasu buraczanego, 2 średnie buraki, 1,5 l wywaru z mięsa wołowego i warzyw, boczek wędzony, cebula, natka pietruszki, 4-5 szt. suszonych borowików, ziemniaki, sól, pieprz, czosnek do smaku
Sposób przyrządzenia
ZAKWAS: buraki umyć, pokroić w plastry, ułożyć w kamiennym garnku i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, tak aby przykryć buraki. Dodać 2-3 ząbki roztartego czosnku, sól, ziele angielskie, listek laurowy i skórkę razowego chleba. Przykryć ściereczką i pozostawić na 5-7 dni w temperaturze pokojowej. Buraki upiec w piekarniku, namoczyć grzyby i ugotować, do wywaru mięsno-warzywnego dodać kwas z buraków oraz wywar z grzybów (według uznania). Buraki utrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru. Ziemniaki ugotować, ugnieść na puree. Boczek i cebulkę przesmażyć i dodać do utłuczonych ziemniaków, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gałkownicą lub łyżką nałożyć ziemniaki na talerz i zalać barszczem (wcześniej przecedzonym). Posypać posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gdzie można zjeść?
Karczma Łemkowska, ul. Grabiszyńska 251e,Wrocław
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?