Potrawa zdobyła I nagrodę podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów“ w 2009r.
Składniki:
0,5 l naturalnego kwasu buraczanego, 2 średnie buraki, 1,5 l wywaru z mięsa wołowego i warzyw, boczek wędzony, cebula, natka pietruszki, 4-5 szt. suszonych borowików, ziemniaki, sól, pieprz, czosnek do smaku
Sposób przyrządzenia
ZAKWAS: buraki umyć, pokroić w plastry, ułożyć w kamiennym garnku i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, tak aby przykryć buraki. Dodać 2-3 ząbki roztartego czosnku, sól, ziele angielskie, listek laurowy i skórkę razowego chleba. Przykryć ściereczką i pozostawić na 5-7 dni w temperaturze pokojowej. Buraki upiec w piekarniku, namoczyć grzyby i ugotować, do wywaru mięsno-warzywnego dodać kwas z buraków oraz wywar z grzybów (według uznania). Buraki utrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru. Ziemniaki ugotować, ugnieść na puree. Boczek i cebulkę przesmażyć i dodać do utłuczonych ziemniaków, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gałkownicą lub łyżką nałożyć ziemniaki na talerz i zalać barszczem (wcześniej przecedzonym). Posypać posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gdzie można zjeść?
Karczma Łemkowska, ul. Grabiszyńska 251e,Wrocław
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?