Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Akademia Kulinarna River (ZOBACZ)

[email protected]
materiały prasowe
Goście odwiedzający restaurację River przy ulicy Księcia Witolda już od dawna mogą obserwować sposób, w jaki przygotowywane są ich potrawy. Sprzyja temu oszklona kuchnia, usytuowana tuż przy barze. Teraz podglądanie kulinarnych wyczynów jest tutaj jeszcze prostsze. Od półtora miesiąca w lokalu działa bowiem Akademia Kulinarna River.

- Postanowiliśmy przenieść gotowanie z kuchni wprost na salę, jeszcze bliżej naszych gości - mówi Aleksandra Taboł z Akademii Kulinarnej River. - Mogą oni wspólnie z naszym kucharzem przyrządzać specjały kuchni włoskiej lub śledzić proces ich powstawania. W gotowaniu na żywo mogą wziąć udział także dzieci - dodaje.

W czwartki zaplanowano organizowanie tutaj cyklicznie koncertów z muzyką na żywo. Z kolei podczas piątkowego Live Cooking goście zgłębią tajniki kulinarnej sztuki. Opowiadać o niej będzie nowy szef kuchni River Robert Świątek, uczestnik polskiej edycji programu Top Chef, preferujący potrawy kuchni śródziemnomorskiej i polskiej.
- W restauracji River serwujemy też regionalne specjały, które są w dużej mierze mieszanką kuchni zachodniej i lwowskiej - wyjaśnia Robert Świątek. - Do swoich potraw próbuję przemycać także świeżość kuchni orientalnej - dodaje.

Wędliny, sery oraz ryby w Akademii Kulinarnej River są przygotowywane na miejscu.
- Marynujemy je zgodnie z tradycyjnymi przepisami, a następnie wędzimy dymem ze starannie dobranych mieszanek drewna - wyjaśnia Aleksandra Taboł z Akademii Kulinarnej River.

Na przystawkę spróbujemy tu na przykład płatków polskiej kaczki aromatyzowane dymem, podane na sałatce z selera naciowego i jabłka oraz owocami granatu, za 19 złotych.

Za wędzonego łososia na duszonych w maśle zielonych szparagach z karmelizowanymi buraczkami zapłacimy 21 złotych. Przepiórek z figami, boczkiem, ziemniaczanym puree i dodatkiem młodej marchwi i szpinaku klienci skosztują za 49 złotych.

Specjalnością lokalu są także koktajle oraz wina, sprowadzane do River Restaurant z Włoch przy konsultacji Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Oprócz Akademii Kulinarnej River działa tu także Art & Buisness Club. To miejsce, którego nadrzędnym celem jest integracja wrocławskiego środowiska naukowego, biznesowego i kulturalnego. Organizowane są w nim szkolenia, seminaria oraz spotkania zamknięte dla firm i instytucji.

Tuż nad Odrą można rozkoszować się kulinarnymi specjałami w starannie urządzonym, jasnym wnętrzu. Podczas sezonu wiosenno-letniego delektować się smakiem śródziemnomorskiej i regionalnej kuchni możemy także przy stolikach ustawionych na zewnątrz.

Restauracja River Wrocław Mieści się przy ul. Księcia Witolda 1. Czynna jest codziennie od godz. 12 do 22.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto