Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Afrodyzjak na talerzu. W sam raz na Walentynki (PRZEPISY)

Kamil Ulik
Zielone szparagi z sosem holenderskim i szynką parmeńską? A może ostrygi z cytryną albo zapiekany makaron z brokułami? Istnieje wiele sposobów na okazanie miłości ukochanej osobie. Nic jednak nie cieszy bardziej niż niespodziewana kolacja przygotowana z pasją, zaangażowaniem i poświęceniem.

Skorzystaj z przepisów, o które zapytaliśmy szefów kuchni we wrocławskich restauracjach. Efekt starannie przygotowanego dania może okazać się zdumiewający. Szczególnie jeśli w procesie tworzenia własnej wykwintnej potrawy użyjesz afrodyzjaków.

To substancje zawarte w spożywanych przez nas pokarmach. Uważa się, że mogą powodować zwiększony popęd płciowy lub potencję. Mają odpowiednio modyfikować poziom hormonów. Czy jest tak w rzeczywistości? Przekonaj się o tym na własnej skórze!

ZOBACZ KONIECZNIE: Walentynki we Wrocławiu. Gdzie je spędzić? Podpowiadamy!

- Proponowane przeze mnie danie ze szparagów i szynki parmeńskiej można sprytnie wzbogacić. Z korzyścią dla jego wykwintności, jak i panującej atmosfery. Do sosu holenderskiego dodajmy na przykład posiekany estragon - radzi Zbigniew Kowalczyk, szef kuchni w restauracji Road American we Wrocławiu. - Szparagi najlepiej smakują, gdy są podawana na ciepło - zaznacza.

Lista składników zawierających substancje podnoszące temperaturę w sypialni jest długa. Nasze potrawy wzbogacić możemy z pewnością szparagami, kawiorem czy owocami morza, czyli słynnymi frutti di mare. Z pomocą mogą także przyjść nam kapary, seler, a także czekolada i wanilia.

- Afrodyzjakiem, dodającym czaru i namiętności w dzień świętego Walentego może być pieprz kajeński lub przyprawa chilli - wyjaśnia Przemysław Jasek, szef kuchni w restauracji Gruzińskie Chaczapuri z Wrocławia. - Szczyptą jednej z przypraw należy posypać przygotowaną już potrawę - dodaje.

Wieczór we dwoje urozmaicić możemy także lampką szampana czy smakowitego wina. Prosta w przygotowaniu sałatka truskawkowa z kurczakiem i grzankami zyska na smaku dzięki nietypowemu dodatkowi.

- Wzbogaćmy ją suszonymi morelami. Należy je drobno posiekać i rozłożyć równomiernie po całej sałatce - wyjaśnia Przemysław Jasek.

Próbując zaskoczyć naszą drugą połowę starajmy się włożyć w przygotowanie kolacji wiele serca. Niezależnie od stopnia skomplikowania potrawy i naszych umiejętności kucharskich wieczór powinien być wtedy udany.

Sprawdzonych przepisów szukaj na następnych stronach!

Sałatka truskawkowa z kurczakiem i grzankami

Składniki (dla dwóch osób):
sałata lodowa, liście bazylii, jedna średnia bułka pszenna, suszone morele (150 g), pierś z kurczaka (200g), ser gorgonzola (50 g), truskawki (170 g)

Przygotowanie:
Sałatę należy porwać i ułożyć na talerzu z bazylią. Bułkę pszenną pokroić wzdłuż w trzy cienkie kromki i przypiec w tosterze lub piekarniku. Pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie posypać solą i obtoczyć w kaszy lub mące. Smażyć na patelni na średnim ogniu, przykrytą folią przez ok. 8 min. Obrócić, smażyć bez folii 6 min. Truskawki obrać. Pokroić wzdłuż na pół. Do miseczki wsypać 2 łyżki cukru, dodać nieco octu balsamicznego, tabasco i pieprzu czarnego. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Roztopić masło na patelni, dodać 1 łyżkę brandy i przez 2 min. smażyć na średnim ogniu. Dodać gorgonzolę i śmietanę. Mieszać cały czas, aż ser się roztopi. Sałatę doprawić solą i pieprzem. Kurczaka pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie wraz z grzankami i truskawkami. Całość polać sosem.

Przemysław Jasek, szef kuchni w restauracji Gruzińskie Chaczapuri

Makaron zapiekany z indykiem i brokułami

Składniki:
makaron penne (500 g), filet z indyka (500 g), pieczarki (300 g), brokuły mrożone (400 g), cebula, żółty ser(200 g), 0,15 l bulionu drobiowego,

Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ja na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Smaż ok. 3 minuty na średnim ogniu. Filet z indyka pokrój w drobną kostkę, delikatnie posyp solą i pieprzem. Smaż na patelni, aż do uzyskania żółtego koloru. Dodaj pieczarki, wlej pół szklanki bulionu i gotuj na niskim ogniu k. 10 minut. Później dodaj śmietankę i mąkę rozdrobnioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Brokuły ugotuj na półtwardo, makaron al dente. Makaron z z indykiem i farszem w z pieczarek i pociętymi brokułami piecz w temperaturze 230 stopni przez 20-25 minut.

Przemysław Jasek, szef kuchni w restauracji Gruzińskie Chaczapuri

Ostrygi z cytryną i octem winnym

Składniki (dla dwóch osób):
6 lub 8 ostryg (po 3-4 ostrygi na osobę
jedna cytryna), 3 cebule szalotki, 75 ml octu winnego, 2 gramy natki pietruszki, odrobina soli i pieprzu

Przygotowanie:
Ostrygi umyć, oczyścić, otwierać ostrygi na desce przy pomocy noża w pozycji leżącego, przyciskając ostrygi ścierką, żeby się nie pokaleczyć, pamiętając o tym, aby nie wylewać wody, która znajduje się w środku ostrygi. Może**my je podawać na kruszonym lodzie z odrobiną soku z cytryny albo z sosem, przygotowanym z octu czy szalotki. Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę, natkę siekamy też najdrobniej jak możemy, oddajemy ocet winny, kilka kropel soku z cytryny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pamiętając o tym, że ostrygi są już lekko słone.

Po skonsumowaniu życzymy udanego wieczoru.
Przepis Zbigniewa Kowalczyka, szefa kuchni w restauracji Road American

Szparagi z sosem holenderskim i szynką parmeńską

Składniki (dla 4 osób):
16 zielonych szparagów, 8 plastrów szynki parmeńskiej, sól,
sok z 1/2 cytryny, odrobina cukru, 2 żółtka, 50 g masła, 1 łyżka stołowa soku z cytryny, cukier, sol, pieprz

Przygotowanie:
Szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Możemy je obrać do 1/3 wysokości. Gotujemy je w wodzie z sokiem z cytryny, odrobiną soli i cukru przez około 10 min . Po ugotowaniu wrzucamy je w zimnej wodzie z lodem, hartujemy, następnie po dwie sztuki zawijamy w jeden plaster szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na jakiejś blaszce. Podgrzewamy w temp. 180 przez około 7-8 minut. W tym czasie robimy sos holenderski: żółtka ubijamy na puszystą masę na parze, stopniowo dolewamy rozpuszczone masło, mieszając ciągle. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem.

Przepis Zbigniewa Kowalczyka, szefa kuchni w restauracji Road American

Creme brulée z z malinami

Składniki (na 6 porcji osób):
10 żółtka, 150 g cukru, 0,2 litra śmietany 30 proc., 2 laski wanilii lub drobno posiekanego rozmarynu, 60 g brązowego
cukru, maliny do dekoracji - po 4 sztuki na każdą porcję

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, śmietanę z wanilia lub rozmarynem podgrzać, następnie żółtka delikatnie wymieszać ze smietaną, masę przelać do żaroodpornych miseczek, ustawić na blaszcze wypełnionej do 2/3 wysokości wodą, piec w piekarniku 35 minut w temperaturze 120 stopni. Po upieczeniu miseczkę wyjąć z wody, posypać brązowym cukrem i opalić opalarką lub palnikiem. Jeżeli jej nie mamy, wkładamy na 4 minuty do piekarnika na 180 stopni, aby skarmelizować cukier. Przed podaniem deser dekorujemy malinami.

Przepis Zbigniewa Kowalczyka, szefa kuchni w restauracji Road American

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto