Już w środę 6 października odbędzie się organizowany przez stowarzyszenie konkurs cukierniczy na najlepsze dolnośląskie ciasto i ciastka. W konkursie tym udział wezmą zarówno ekipy amatorów, jak też profesjonaliści. Wydarzenie to ma się przyczynić do popularyzacji ekologicznych produktów regionalnych i dlatego też w składzie konkursowych smakołyków znajdzie się miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich oraz organiczny syrop malinowy z Doliny Baryczy.
W pierwszej grupie konkursowej wystąpią ekipy z kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych oraz amatorzy. Zaprezentują oni wcześniej przygotowane ciasta, które będą dekorowane i serwowane w trakcie imprezy.
Profesjonaliści wystartują natomiast w drugim konkursie pod nazwą "Eko-ciastko 2010".
Każdy uczestnik na przygotowanie popisowego specjału będzie miał godzinę czasu a ciastka będą przygotowywane z użyciem wspomnianych wcześniej produktów regionalnych - miodu wrzosowego oraz syropu malinowego, które będą dostarczone przez sponsorów. Dolnośląska Loża Kulinarna będzie sprawowała kuratelę nad przebiegiem całego konkursu a przygotowane wypieki oceniać będzie profesjonalne jury. W trakcie wydarzenia odbędą się pokazy kawy w wykonaniu baristów oraz degustacje produktów regionalnych.
Atrakcje towarzyszące targom:
·
Konkurs cukierniczy EKO CIASTKO 2010 organizowany przez Dolnośląską Loże Kulinarną oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
·
Monin Bar Solution - pokaz tworzenia oryginalnych koktajli alkoholowych i bezalkoholowych, napoi kawowych i drinków
·
Coffee Show - profesjonalny pokaz przyrządzania nowoczesnych napoi kawowych
·
Barmańskie Show Drabika - aktualnego Mistrza Europy, trzykrotnego Mistrza
·
Carving - pokazy z rzeźbienia w owocach i warzywach
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?