Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja Lwia Brama - zjedz obiad z arcybiskupem

TTZ
Paweł Relikowski
W centrum najstarszej części Wrocławiaczyli na Ostrowie Tumskim, od pół roku działa restauracja Lwia Brama. Lokal mieści się w dawnej kanonii kapituły świętokrzyskiej, zbudowanej w końcu XVI wieku jako późnorenesansowy dom frontowy. Dwie ciche sale pomieszczą łącznie ok. 45 osób. Oświetlone są licznymi świecami, a ceglane ściany zdobią pastelowe obrazy wrocławskiej artystki Krystyny Nity.

- Wszystkie wystawione dzieła artystki można też u nas kupić - mówi Małgorzata Sienkiewicz, właścicielka restauracji Lwia Brama.

Karta podstawowa jest modyfikowana sezonowo - dwa lub trzy razy w roku. Wkładka "Spacer po Ostrowie" pojawia się w każdy weekend i zmieniają się co dwa tygodnie i zawiera dania z tradycji staropolskiej.

- Polska kuchnia ma duże zaplecze historyczne. Przez tereny naszego kraju przetaczały się przecież różne wpływy kulturowe - mówi Michał Czekajło, szef kuchni w restauracji Lwia Brama. - Obcokrajowcy pozostawiali przepisy z własnych krajów, a polska kuchnia wchłaniała je i modyfikowała.

Goście mogą zdecydować się np. na medaliony wołowe z żulionami z marchwi i sosem z whisky i kozim serem. Cena tego dania to 38 zł. Chcąc zjeść coś lżejszego można wybrać np. sałatkę z wątróbką duszoną w czerwonym winie na siekanej sałacie. Jej cena to 14 złotych. Bardzo oryginalne są też zupy, np. za krem z buraka z kluską chrzanową zapłacimy 12 zł.

W Lwiej Bramie jest możliwość organizacji imprez zorganizowanych z przyjęciem w ogrodach nad Odrą. - Chce-my, żeby goście przychodzili do nas przyjemnie spędzić czas - mówi Małgorzata Sienkiewicz. - Chyba nam się to udaje, bo uroki restauracji doceniają znakomici goście, między innymi arcybiskup Marian Gołębiewski czy osobisty fotograf papieski Arturo Mari.

Lokal znajduje się przy ul.Katedralnej 9. Jest czynny odwtorku do niedzieli od godz. 11 do godz. 21.

Kto tu gotuje
Szefem kuchni w LwiejBramie jest Michał Czekajło. Ukończył szkołę gastronomiczną we Wrocławiu. Specjalizuje się w polskiej kuchni nowoczesnej, mieszającej europejskie smaki z krajowymi przepisami. Najlepiej wychodzą mu oryginalne octy i vinegretty, choć doskonale przyrządza też zupy. Jest członkiem zarządu SlowFood Youth - organizacjipromującej zdrową żywnośći tradycyjną kuchnię.

Co warto zjeść
Kaczka na modrej kapuściez kawiorem z pietruszki - 39 zł
Polędwica wieprzowa na soczewicy z bryndzą - 24 zł

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto